Richtlijn voeding bij de ziekte van Parkinson
- Studieboek
Verbeterde Richtlijn Voeding bij de ziekte van ParkinsonDe ziekte van Parkinson is een progressieve aandoening die gepaard kan gaan met diverse voedingsgerelateerde problemen. Gewichtsverlies en ongewenste gewichtstoename komen vaak voor bij patiënten. Daarnaast kunnen obstipatie, vertraagde maaglediging en kauw- en slikstoornissen optreden, wat de opname van parkinsonmedicatie en het eten bemoeilijkt. Eiwitten uit de voeding... lees meer over dit product
Prijzen gevonden tussen de € 18,45 en € 18,45
Productinformatie
Plus- en minpunten
- Studieboek
Verbeterde Richtlijn Voeding bij de ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson is een progressieve aandoening die gepaard kan gaan met diverse voedingsgerelateerde problemen. Gewichtsverlies en ongewenste gewichtstoename komen vaak voor bij patiënten. Daarnaast kunnen obstipatie, vertraagde maaglediging en kauw- en slikstoornissen optreden, wat de opname van parkinsonmedicatie en het eten bemoeilijkt. Eiwitten uit de voeding kunnen ook de werking van levodopa, de belangrijkste medicatie bij Parkinson, verstoren. Gezien het multidisciplinaire karakter van het herkennen, diagnosticeren en behandelen van deze problemen, hebben verschillende zorgverleners de handen ineengeslagen. Dit heeft geleid tot een verbeterde Richtlijn Voeding bij de ziekte van Parkinson.
Ontwikkeld door experts
Deze richtlijn is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Parkinson Vereniging, ParkinsonNet, de werkgroep bewegingsstoornissen van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Het doel van deze richtlijn is om alle zorgverleners die betrokken zijn bij de behandeling van voedingsgerelateerde problemen bij Parkinsonpatiënten te adviseren en ondersteunen. Daarnaast bevat de richtlijn ook waardevolle informatie voor de patiënten zelf, inclusief aandachtspunten om voedingsproblemen zelf te kunnen signaleren. Voor de patiënten is er zelfs een speciale patiëntenversie beschikbaar.
Belangrijke aanbevelingen
De richtlijn biedt zorgverleners een duidelijk kader voor het herkennen van voedingsgerelateerde problemen bij Parkinsonpatiënten, stelt criteria op voor verwijzing en bevat waardevolle aanbevelingen voor de behandeling. Door het volgen van deze richtlijn kunnen zorgverleners een effectieve en gepersonaliseerde aanpak bieden om de voedingsproblemen bij Parkinsonpatiënten te verminderen. Doordat de richtlijn beslissingsondersteunend is, biedt het tevens handvatten voor het nemen van weloverwogen beslissingen in de behandeltrajecten. De Richtlijn Voeding bij de ziekte van Parkinson is een essentiële leidraad voor alle betrokkenen bij de behandeling van deze voedingsgerelateerde problematiek.
Korte specificaties
Afmetingen
Afmetingen | Afmeting: 24 x 17 x 0,4 cm |
Gewicht | 124 g |
Overig
Auteur(s) | |
Bindwijze | Paperback |
Boek, ebook of luisterboek? | |
Druk | 1 |
Illustraties | Met illustraties |
Studieboek | |
Studieboek of algemeen | |
Taal | |
Uitgever | |
Verschijningsdatum | Apr-13 |
Algemeen
EAN | 9789059319103 |
---|